برترین زمان تعویض روغن موتور خودرو

به گزارش وبلاگ بلاگ پو، تعویض روغن موتور بر حسب مسافت طی شده امر رایجی است و اغلب راننده ها آن را رعایت می نمایند.

برترین زمان تعویض روغن موتور خودرو

به گزارش وبلاگ بلاگ پو به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، تعویض روغنی ها می گویند بهتر است روغن موتور خودرو را پس از طی مسافت 5000 کیلومتر یا با گذشت سه ماه تعویض کنیم؛ اما آیا واقعا این کار را می کنیم؟

اما در خصوص مدت زمان سپری شده از عمر روغن موتور چطور؟ اگر مقدار استفاده شما از خودرو کمتر از 5000 کیلومتر باشد و از نظر مسافت طی شده هنوز موعد تعویض روغن موتور نرسیده باشد، ولی از عمر آن بیش از سه ماه گذشته باشد، چه تصمیمی می گیرید و در چنین شرایطی واقعا برای عوض کردن روغن موتور خودروی تان به تعویض روغنی ها مراجعه می کنید؟ جواب این سوال معمولا منفی است. جالب اینجاست که خیلی ها در این مورد می گویند روغن یک فرآورده نفتی است که هزاران سال به صورت فسیل زیر زمین مدفون بوده است. حال اگر شش ماه یا یک سال هم در خودرو بلااستفاده بماند چه مسئله ای پیش می آید؟

بازه زمانی در تعویض روغن مهم است؟

جالب است بدانید بی توجهی به بازه زمانی سه ماهه برای تعویض روغن موتور خودرو ناشی از نوعی غفلت همگانی است که تقریبا در همه جای جهان رایج است و البته خیلی هم بی راه نیست!

آزمایش هایی که در سال 1387 شمسی / 2008 میلادی از سوی آزمایشگاه بلک استون در ایالات متحده صورت گرفت، حاکی از آن است که حتی اگر روغنی به مدت ده سال دست نخورده به جای مانده باشد، با وجود این که کثیف شده و برخی از خواص خود را از دست داده، اما همچنان قابل مصرف است و استفاده از آن آسیبی را متوجه خودرو نمی نماید!

در این حالت ممکن است برخی از شاخص های روغن موتور دستخوش تغییراتی شده باشند؛ برای مثال عدد قلیاییت یا TBN) Total Base Number) را که یکی از شاخصه های بسیار مهم روغن است در نظر بگیرید. این عدد نشان می دهد روغن تا چه حدی توانایی مقابله در محیط های اسیدی را دارد و به طور عادی باید بالاتر از ده باشد. جالب اینجاست که پس از گذشت ده سال ممکن است این شاخص تا پنج هم کاهش یافته باشد، ولی باعث نمی گردد روغن کارایی خود را به طور کامل از دست داده باشد.

بعلاوه محققان دریافتند این روغن مقداری از افزودنی های خود را همچنان حفظ نموده و با وجود این که درصد رطوبت آن کمی بالاست، استفاده از آن باعث آسیب رساندن به موتور خودرو نمی گردد.

ممکن است این سوال برای شما هم به وجود آمده باشد که آیا می توان برای تعویض روغن موتور خودرو ده سال صبر کرد؟

واضح است که جواب این پرسش منفی است، اما اگر موعد زمانی تعویض روغن موتور خود را فراموش کردید، اصلا جایی برای نگرانی وجود ندارد.

اهمیت زمان در تعویض روغن موتور

حال این سوال مطرح می گردد که اصلا چرا باید علاوه بر مسافت طی شده، محدوده زمانی هم برای تعویض روغن موتور مدنظر قرار داده گردد؟

در جواب باید گفت با گذر زمان، روغن آغاز به از دست دادن خواص اصلی خود می نماید. هرچقدر بیشتر از عمر روغن موتور بگذرد، مقدار گرانروی (ویسکوزیته) آن کاهش یافته و چسبناک تر می گردد. به همین علت با گذشت زمان، از کارایی آن کاسته شده و توانایی خود را برای تسهیل لغزش اجزای موتور از دست می دهد.

امروزه در ساخت روغن موتور از ترکیب مواد مصنوعی استفاده می گردد تا افول خواص روغن را تا حد ممکن به تأخیر بیندازند و شما بتوانید دیرتر به تعویض آن اقدام کنید. اما در هر صورت همچنان احتیاج است یک بازه زمانی برای تعویض روغن موتور رعایت گردد.

زمان طلایی تعویض روغن

این که به طور میانه بعد از پیمودن 5000 کیلومتر با خودرو، زمان تعویض روغن موتور آن فرامی رسد، یک توصیه عمومی است که در بیشتر موارد هم به نظر سخت گیرانه می آید! در واقع می توان گفت مکانیک های ماهر و خبره، این عدد را به اسم یک مسافت میانه مطرح نموده اند که هیچ خودرویی در پیمایش های کمتر از آن احتیاجی به عوض کردن روغن موتور پیدا نخواهد کرد.

اما برای پیدا کردن برترین زمان تعویض روغن موتور خودروی تان، باید به دفترچه راهنمای کاربری آن مراجعه کنید. واقعیت این است که خودرو های مختلف برای انجام سرویس ها و خدمات مکانیکی، زمان بندی های متفاوتی نسبت به هم دارند. به ویژه آن که در سال های اخیر با پیشرفت چشمگیر فناوری در عرصه خودروسازی، کوشش متخصصان بر آن بوده که محدوده زمانی مورد احتیاج برای تعویض روغن موتور را تا حد امکان طولانی تر نمایند. امروزه برخی از خودرو ها پس از طی کردن مسافت هایی نظیر 12 هزار و 16 هزار کیلومتر یا با طی شدن شش تا 12 ماه به تعویض روغن احتیاج پیدا می نمایند.

در مجموع حتی اگر از خودروی تان استفاده زیادی نمی کنید و به حد نصاب کیلومتری برای عوض کردن روغن موتور نمی رسید، بهتر است حداقل سالی دو بار اقدام به تعویض آن کنید. ممکن است به نظر برسد روغن موتور خودروی تان از لحاظ ظاهری هیچ تغییری ننموده و مسئله ای ندارد، ولی رطوبتی که با گذر زمان در روغن ایجاد می گردد و قابل رؤیت نیست، می تواند موجب کاهش عمر مفید موتور خودروی شما گردد. این رطوبت وقتی ایجاد می گردد که برای مدت طولانی از خودرو استفاده ننموده باشید. در این حالت به علت کار نکردن موتور، روغن به مقدار کافی گرم نمی گردد تا رطوبت ایجاد شده در آن تبخیر گردد و از بین برود.

آنالیز ظاهر روغن موتور

با بیرون کشیدن میله مدرج گِیج (Gauge) تعبیه شده در کنار موتور خودرو، می توانید مقدار روغن موجود و بعلاوه شرایط ظاهری آن را آنالیز کنید. اولین موردی که باید مدنظر قرار دهید سطح روغن موتور است که با روغنی شدن تعداد درجات حک شده بر روی این میله قابل تشخیص است.

گاهی ممکن است سطح روغن پایین رفته باشد که در این صورت ضروری است مقداری روغن موتور به آن افزوده گردد. مورد بعدی که باید بسنجید، مقدار چسبندگی روغن موتور است که می توانید آن را با لمس کردن مقداری از روغن موجود بر روی میله آنالیز کنید. اگر چسبندگی روغن زیاد باشد بدان معناست که گرانروی آن افزایش یافته و ممکن است بر اثر روان حرکت نکردن قطعات داخل موتور بر روی یکدیگر، منجر به آسیب تماشا موتور خودرو گردد.

توجه به رنگ روغن موتور می تواند مورد دیگری برای آنالیز کردن باشد. اگر رنگ روغن موتور کمی روشن تر یا تیره تر از حد معمول به نظر برسد (یا حتی در موارد شدید حاوی لایه ای از کف بر روی آن باشد)، احتمالا مشکل به نشت کردن مایع خنک نماینده به داخل روغن مربوط می گردد که ممکن است بر اثر پاره شدن یک واشر ایجاد شده باشد. پس در این صورت بهتر است در اولین گام، از سلامت واشر ها مطمئن شوید.

مورد بعدی که آنالیز کردن آن بسیار مهم است، یافتن براده آهن در روغن موتور است. باید با دقت به روغن نگاه کنید و دنبال تکه های آهنی بسیار ریز و درخشان بگردید! اگر آن ها را دیدید، نشان دهنده آسیب درونی موتور است. این براده ها معمولا بر اثر اصطکاک ناشی از روان نبودن لغزش قطعات درون موتور بر روی یکدیگر ایجاد می شوند که در واقع نشان دهنده همان افزایش گرانروی روغن موتور هستند. در مجموع با توجه به علائمی که می توان آن ها را با آنالیز ظاهری روغن موتور تشخیص داد، به نظر می رسد برای اطمینان از مقدار و سلامت ظاهری روغن، حداقل ماهی یک بار باید میله مدرج مذکور را بیرون بکشید و آن را به دقت آنالیز کنید.

تاثیر شرایط محیطی سخت بر زمان بندی تعویض روغن موتور

زمان بندی تعویض روغن موتور (و به طور کلی انجام سرویس های دوره ای خودرو) می تواند تحت تاثیر عوامل تشتماشاماینده بیرونی قرار گرفته و تغییر کند. به این نوع زمان بندی که براساس شرایط خاص و سخت برنامه ریزی می گردد، زمان بندی سخت گیرانه (Severe) گفته می گردد که معمولا آن را با همین اسم در دفترچه های راهنمای کاربری خودرو ها می توان پیدا کرد.

برای مثال رانندگی در شرایط آب و هوایی سخت، حمل بار های سنگین با خودرو، بکسل کردن خودرویی دیگر و شرایطی از این نوع، باعث تحمیل فشار مضاعف به موتور خودرو شده و زمان تعویض روغن را تغییر می دهد.

ممکن است یک نفر استفاده کمی از خودرو داشته باشد و آن هم محدود و به فواصل بسیار کوتاه؛ حتی این فرد هم برای انجام سرویس های دوره ای خودرو و مخصوصا تعویض روغن موتور آن، باید از زمان بندی سخت گیرانه پیروی کند! برای درک بهتر این موضوع، فرد سالمندی را تصور کنید که هر از گاهی برای رفت و آمد به فروشگاه نزدیک منزلش از خودرو استفاده می نماید. از طرف دیگر توجه داشته باشید که برای رسیدن دمای موتور خودرو به مقداری که باعث تبخیر و از بین رفتن رطوبت متراکم شده در روغن آن گردد، به طور معمول پیمودن مسافتی در حدود 16 کیلومتر مورد احتیاج است.

بدیهی است در چنین حالتی که سفر های بیش از 16 کیلومتر به ندرت صورت می پذیرد، خطر ناشی از باقی ماندن و متراکم شدن رطوبت درون روغن موتور به طرز چشمگیری بالا می رود؛ بنابر این برای جلوگیری از کاهش عمر مفید موتور خودرو، باید روغن آن را مطابق با زمان بندی سخت گیرانه تعویض کرد.

منبع: جام جم آنلاین

به "برترین زمان تعویض روغن موتور خودرو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین زمان تعویض روغن موتور خودرو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید