مسجد عماد الدوله کرمانشاه ، نمایانگر معماری با شکوه قاجاری

به گزارش وبلاگ بلاگ پو، کرمانشاه یکی از شهرهای پرجمعیت و کلان شهرهای غربِ ایران است. سفر به این شهرِ معتدل و کوهستانی با آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی بی نظیری که دارد؛ قطعاً به تجربه ای به یاد ماندنی برای شما تبدیل خواهد شد. شهر کرمانشاه دومین مرکز ایران در زمان ساسانیان و نیز از سکونتگاه های مهم پادشاهی ساسانی بوده است. به همین علت آثار تاریخی متعددی در آن وجود دارد و با دارا بودن حدود 4 هزار جاذبه تاریخی و مذهبی، از جمله مسجد عماد الدوله کرمانشاه یکی از پر جاذبه ترین شهرهای ایران محسوب می گردد.

مسجد عماد الدوله کرمانشاه ، نمایانگر معماری با شکوه قاجاری

کرمانشاه را شهر مساجد و تکیه های مینیاتوری می نامند. مساجد متعددی از دوره های مختلف اسلامی در این شهر وجود دارد که جلال و شکوه معماری اسلامی و ایرانی را به تصویر می کشند. مسجد عماد الدوله کرمانشاه یکی از این مساجد است. این مسجد در حال حاضر به یک مدرسه علوم دینی تبدیل شده است. در ادامه با جزئیات بیشتری به معرفی مسجد عماد الدوله خواهیم پرداخت. پس در وبلاگ بلاگ پو همراه ما باشید.

موقعیت جغرافیایی مسجد عماد الدوله کرمانشاه

مسجد عماد الدوله کرمانشاه - عکس از Instagram.com/ Khayyamstreet

مسجد عمادالدوله در یکی از محله های قدیمی کرمانشاه به نام فیض آباد، در بخش غربی خیابان مدرس و غرب بازار زرگرها قرار گرفته است. این بنا به همراه بناهای تاریخیِ دیگر نظیر کاروانسرا و بازار عمادالدوله، از زمان قاجار به جا مانده است. علیرغم تغییرات فراوانی که با گذشت سالیان طولانی و دوره های مختلف در شکل و بافت شهر ایجاد شده است. این مسجد همچنان در مرکز شهر و در نزدیکی بازار سنتی کرمانشاه (تاریکه بازار) واقع شده و بدین جهت از اهمیت مکانی خاصی برخوردار است. در شمالِ مسجد عماد الدوله، مسجد جامع و اداره اماکن؛ در جنوبِ آن بازار بزازان؛ در شرق، بازار زرگرها و در غربِ آن، محله گمرک قرار گرفته است. مسجد عماد الدوله کرمانشاه یک ورودی اصلی و یک ورودی فرعی دارد. ورودی اصلی در راسته بازار زرگرها و ورودی فرعی در راسته بازار بزازان قرار گرفته است.

تاریخچه مسجد عماد الدوله کرمانشاه

بانی مسجد عماد الدوله، شخصی به نام امام قلی میرزا عماد الدوله، والی غرب و از مرزداران منطقه بوده است. این مسجد در سال 1285 هجری قمری، یعنی حدود 150 سال پیش و مقارن با زمان حکومت قاجار ساخته شد و تا به امروز نیز پابرجا مانده است.

بخش های مختلف مسجد و معماری آن

مسجد عماد الدوله کرمانشاه، هم به لحاظ زیبایی های ساخت و معماری و پیشینه تاریخی خود و هم به لحاظ جنبه های مذهبی و اسلامی، مکان بسیار مهم و ارزشمندی به شمار می رود که تماشا آن خالی از لطف نخواهد بود. این مسجد زیبا و باشکوه، دارای 4 ایوان و یک مناره است و بخش های مختلفی نظیر شبستان ستون دار، سر در، دهنه ها، ایوان، اتاق های متعدد و صحنی با ابعاد تقریبی 24×30 متر دارد.

ایوان جنوبی صحن

مسجد عماد الدوله کرمانشاه - عکس از فرزاد منتی

مسجد عماد الدوله کرمانشاه

ایوان بخش جنوبی، در واقع همان ورودی شبستان اصلی است که نسبت به سه ایوان دیگرِ مسجد بلندتر بوده و تزئینات بیشتر و زیباتری در آن به کار رفته است که بسیار چشم نواز هستند. در دوره های اخیر، کف و ازاره این ایوان با سنگ مرمر پوشانده شده است. بالای ازاره نیز کاشی کاری های زیبایی انجام گرفته است. در قسمت کاشی کاری شده ایوان، کتیبه ای به چشم می خورد که نام پادشاه وقت یعنی ناصرالدین شاه قاجار، سازنده مسجد و تاریخ ساخت آن، یعنی سال 1285 هجری قمری حک شده است.

ضلع پشتی ایوان

مسجد عماد الدوله کرمانشاه - عکس از فرزاد منتی

در ضلع پشتی ایوان در مسجد عماد الدوله، درگاهی وجود دارد که راهِ ورود به یک شبستان مستطیل شکل است. گنبد این شبستان و پوشش طاق آن، از اطراف بر روی دیوارهای جانبی و از بخش میانی بر روی 14 ستون آجری قرار گرفته است. ستون های شبستان مقاطع مربعی شکل با ابعاد 80×80 سانتی متر دارند. ساقه ستون ها، با برش گوشه های این مربع ها به وسیله سازندگان، به صورت هشت ضلعی های زیبایی در آمده اند.

در ساخت این بخش از مسجد، از دیوارها گرفته تا پوشش آن، از آجرکاری های ساده استفاده شده است و تزئین خاصی در آن دیده نمی گردد.تنها پوششِ گنبدِ جانب محراب، دارای تزئینات ویژه و زیبایی است که نظر بیننده را به خود جلب می نماید. در میانه ضلع جنوبی شبستان، محرابی با کاشی کاری های هنرمندانه و رنگارنگ خودنمایی می نماید. در پوشش کف و ازاره نیز از سنگ مرمر استفاده شده است. برای ورود نور به شبستان و تأمین روشنایی این بخش، در رأسِ پوشش روزنه هایی تعبیه شده است.

ضلع شمالی صحن

عکس از فرزاد منتی

عکس از فرزاد منتی

در قسمت شمالیِ صحن مسجد، ایوان کوتاهی وجود دارد که یک برج ساعتی در بالای آن قرار گرفته است. در دو بخش شرقی و غربی این ایوان، دو ایوان دیگر به صورت کاملا قرینه بنا شده اند. در پیرامون این ایوان ها چندین حجره وجود دارد. نمای بیرونی ایوان ها و حجره ها به صورت استادانه ای با کاشی های خوش رنگ طراحی شده است. در سال های اخیر، در قسمت میانی صحن، حوضی ساخته شده که نمای زیبایی به این قسمت بخشیده است. در زیر این حوض، سردابه یا زیرزمینی وجود دارد که در حال حاضر مکانی است که طلاب در آنجا به انجام تمرینات ورزشی می پردازند.

قاپی شاه نجف، دروازه ای از حرم حضرت علی (ع) در مسجد عماد الدوله

در زمان احداث مسجد عماد الدوله کرمانشاه، سازنده آن دروازه ای چوبی را از حرم حضرت علی (ع) به کرمانشاه آورد و از آن به عنوان درب ورودی اصلی مسجد استفاده نمود. گفته می گردد که ایشان در مقابل، درِ دیگری از جنس نقره که بسیار استادانه و هنرمندانه ساخته شده بود را به بارگاه حضرت علی (ع) تقدیم نموده است. در میان مردم محلی و کسبه بازارهای اطراف مسجد، این دروازه، قاپی شاه نجف یا بقای شاه نجف نامیده می گردد. وجود تمامی زیبایی ها و ویژگی های ذکر شده و منحصر به فرد باعث شده که این مسجد در میان سایر مساجد تاریخی کرمانشاه اهمیت ویژه ای داشته باشد و بازدیدکنندگان زیادی جذب این مکان تاریخی و مذهبی شوند.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور

به "مسجد عماد الدوله کرمانشاه ، نمایانگر معماری با شکوه قاجاری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مسجد عماد الدوله کرمانشاه ، نمایانگر معماری با شکوه قاجاری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید