افزایش ماندگاری میوه با پوشش های نانوامولسیونی ساخت محققان ایران

به گزارش وبلاگ بلاگ پو به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، زنجیره طولانی برداشت میوه تا رسیدن آن به مصرف کننده که شامل مراحل مختلف حمل و نقل، انبار و نگهداری و ... است باعث شده که میوه ها همیشه در معرض افت کیفیت و فساد باشند به طوری که طبق آمارها سالیانه بیش از 50 هزار تن ضایعات میوه و تره بار تنها در میادین میوه و تره بار تهران راهی مراکز دفن زباله می شوند.

افزایش ماندگاری میوه با پوشش های نانوامولسیونی ساخت محققان ایران

پوشش دهی میوه ها با ترکیبات ضدمیکروبی و در عین حال خوراکی و ایمن برای مصرف کنندگان راه چاره موثری برای جلوگیری از فساد میوه ها و افزایش ماندگاری آن است.

فراوری این قبیل پوشش های خوراکی با بهره گیری از فناوری های روز از زمینه های تحقیقاتی مورد توجه در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی است. در این راستا دانش فنی فراوری پوشش های نانوامولسیونی برپایه کیتوزان که با کوشش محققان پژوهشگاه ارائه شده آماده واگذاری به بخش خصوصی است.

دکتر مریم هاشمی، رئیس بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه و مجری طرح گفت: کاربرد موفقیت آمیز کیتـوزان در فرمولاسـیون پوشـش هـای خوراکی از یک سو و اثبات افزایش خاصیت ضد قارچی در اثر کاهش اندازه ذرات کیتوزان از سوی دیگر سبب شد که در تحقیقات خود ساخت پوشش خوراکی نانوامولسیونی حاوی کیتوزان را با هدف تأخیر در فساد میوه ها، حفظ کیفیت و افزایش زمان نگـهداری آنها را در دستور کار قرار دهیم.

وی اظهار داشت: کاربرد پوشش های تهیه شـده بـر پایه پلیمرهای طبیعی از روش هـای مناسـب و عملیاتی برای افـزایش مانـدگاری میـوه ها و جلـوگیری از گسترش آسیب بافت آن است.امروزه، در بسته بنـدی برخـی مواد غذایی، پوشـش هـایی خـوراکی جـایگزین پوشـش هـای سنتزی شده اند که انواع مختلفی از پلـی سـاکاریدها مانند سـلولز و مشـتقات آن، نشاسته و کیتـوزان در ترکیب آنها به کار رفته اند.

هاشمی توضیح داد: کیتوزان، کوپلیمری از گلوکز آمین وN-استیل-D-گلوکز آمین است که از طریق N- دی استیلاسیون کیتین استخراج شده از سخت پوستان، حشرات و قارچها فراوری می شـود و دارای خواص ضدمیکروبی و سلامتی بخش از جمله کاهش کلسترول و چربی و خاصیت ضدسرطانی است.

وی اظهار داشت: کیتوزان به دلیل دارا بودن خواص نیمه تراوایی در بسته بندی مواد غذایی که در آنها به اصلاح اتمسفر درونـی مورد احتیاج است، به کار مـی رود. فـیلم هـای کیتـوزان، نفوذپـذیری نسبی به بخار آب دارند و مانع خوبی برای گـاز اکسـیژن بـه شمار می آیند. کیتوزان در واقع نوعی ماده ضدمیکروبی طبیعی است که می تواند میزان مصرف نگهدارنده های سنتزی را کاهش دهد و به افزایش زمان انبارمانی و ایمنی محصولات غذایی منجر گردد.

هاشمی در پاسخ به این سوال که استفاده از ذرات نانو چه تاثیری در پوشش دهی بهتر میوه دارد، گفت: کاهش انـدازه ذرات سـبب افزایش کارایی مواد تشکیل دهنده پوشش می گردد. از سوی دیگر پوشش دهی میوه باعث کوچـک تـر شـدن قطـر منافـذ تنفسی سطح میوه و کاهش نفوذپذیری آن نسبت به اکسیژن و آب می گردد در نتیجه، فعالیت آنزیمی میوه کمتر خواهد بـود و فاسـد شـدن میـوه بـه تعویـق خواهـد افتـاد. مطالعات زیادی در زمینه پوششهای نانوامولسیونی انجـام شـده است که نشان می دهـد کـاهش انـدازه ذرات و تهیه امولسیون می تواند سبب بهبود کیفیت پوشش در مقایسـه بـا سایر روش ها گردد.

وی اظهار داشت: کارایی بالای پوشش های نانوامولسیونی ساخته شده در افزایش انبارمانی و کاهش ضایعات میوه ها و محصولات جالیزی از قبیل خیار با موفقیت آزمایش شده و دانش فنی آن آماده واگذاری است.

منبع: خبرگزاری مهر

به "افزایش ماندگاری میوه با پوشش های نانوامولسیونی ساخت محققان ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "افزایش ماندگاری میوه با پوشش های نانوامولسیونی ساخت محققان ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید