فواید وضو و آثار آن بر سلامت و روان

به گزارش وبلاگ بلاگ پو، وضو مقدمه خواندن نماز است. وضو آثار و فواید بسیاری دارد که در روایات به آنها اشاره شده است. در هنگام وضو دریافت مستحب است دعاهایی خوانده گردد

فواید وضو و آثار آن بر سلامت و روان

سرویس مذهبی - با نگاهی به تمامی جوانب روایات و احکام صادره از معصومین(ع) در مورد وضو می توان وضو را در دو دسته فواید بهداشتی و معنوی آنالیز نمود؛ اکنون به توضیح هر یک خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

فواید بهداشتی وضو

علاوه بر احادیثی که بر فواید بهداشتی وضو تأکید نموده و آن را از عوامل طولانی شدن عمر برشمرده اند، بعضی متخصصان علوم پزشکی با دقت نظر در دستورات و احکام وضو برای این عمل عبادی فوایدی را مطرح نموده اند که به بعضی از آن ها اشاره می گردد؛

وضو و سلامت گوارشی

دانش پزشکی، امروزه عامل انتقال بسیاری از عوامل عفونی را اصطلاحاً Fecal - Oral(مدفوعی ـ دهانی) شناسایی نموده است که یک گروه عمده از این عوامل عفونی دارای این ویژگی هستند که پس از اجابت مزاج بر روی دست باقی می مانند و بعداً در موقع غذا خوردن و از طریق دهان وارد بدن می شوند و ایجاد بیماری می نمایند.

از این جهت امروزه در همه ممالک پیشرفته اولین اصل بهداشتی که برای مقابله با عفونت هایی گوارشی به همگان (به خصوص اطفال) آموزش داده می گردد، شستشوی دست ها قبل از غذا خوردن و پس از اجابت مزاج است و به این ترتیب تأثیر نظافت دست ها در پیشگیری از گروه زیادی از بیمارهای عفونی باور نکردنی است.

مقارنت اوقات نماز با سه وعده معمول غذایی(صبحانه و نهار و شام) یا حتی وعده های غذا هنگام روزه داری(سحر و افطار) سبب می گردد که شخص نمازگزار، موقع انجام وضو(که معمولاً متعاقب اجابت مزاج نیز هست) خود به خود به شست وشوی دست ها بپردازد و هر گونه عامل بیماریزای عفونی را از دست های خویش بزداید و در نتیجه موقع صرف غذا، هیچ عامل عفونی ناشی از دست آلوده پیروز به ایجاد بیماری در بدن او نگردد.

وضو و سلامتی مجاری تنفسی

اما از جمله مواردی که در حین وضو، مورد توصیه مؤکد قرار گرفته است. سه مرتبه، چشیدن و استنشاق آب سرد و پاک است. بر این اساس چنانچه مسلمین در مقدمات نماز و حین وضو دستور اسلامی استنشاق آب سرد را اجرا نمایند، همه روزه چند نوبت میکروب های مجرایی تنفس را زدوده و مجرای تنفسی خود را تمیز و پاکیزه می نمایند و بدین ترتیب از بروز بیماری های متعدد تنفسی در امان خواهند بود.

وضو و بهداشت دهان و دندان

رعایت بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از بیماریهای مختلف آن، از جمله پوسیدگی دندان ها و بیماری های پریودنتال(بیماری های لثه و بافت های پشتیبان) و.. به بهترین شکل از طریق مسواک زدن، انجام می پذیرد. پیامبر خدا (ص) در مورد مسواک زدن به هنگام وضو فرموده اند: السواک شطر الوضوء؛ مسواک کردن جزئی از وضو است و یا در توصیه ای که به حضرت علی(ع) در این باره بیان داشته اند: یا علی! و علیک بالسواک عند کل وضوء؛ ای علی!بر تو باد مسواک زدن به هنگام هر وضو. بنابراین با توجه به اینکه نمازگزار روزانه حداقل 3 بار وضو می گیرد، چنانچه قبل از هر وضو اقدام به مسواک زدن کند، از حداکثر پاکیزگی لازم برای پیشگیری از تمامی بیماری های دهان و دندان برخوردار می گردد.

وضو و بهداشت پوست

یکی از شرایط صحت وضو، نبود مانع برای رسیدن آب به مواضع وضو استد که همین امر یعنی آنالیز نبود مانع در اعضای وضو و برطرف کردن موانع در صورت وجود آن خود نقش بسزایی در سلامت پوست ایفا می نماید.

گذشته از اینکه در وضو مواضعی همچون سر و پا مورد توجه قرار گرفته است و این دو عضو بر خلاف دست و صورت، از اعضایی هستند که در بخش قابل توجهی از شبانه روز پوشانیده هستند، تا حدی که حتی خود ما نیز معمولا توجه کمی به آن ها داریم.

اما امروزه دانش بشر، گروهی از بیماری ها را می شناسد که شروع تظاهرات این بیماری ها از پوست سر و پاها است. به عنوان مثال بعضی بیماری های قارچی پوست از حد فاصل میان شصت و دیگر انگشتان پا شروع می گردد که اتفاقاً درست محل این ناحیه مسح واجب دارد و به همین ترتیب مسح سر نیز می تواند توجه انسان را به آلودگی یا ضایعه عفونی در مو و پوست سر توجه دهد و در نتیجه انسان را برای برطرف آن به اقدام وادارد.

ضمناً وجوب مسح سر و پا فرصتی است برای برداشته شدن پوشش پا و سر و در معرض هوا و اکسیژن قرار دریافت این اعضا که علاوه بر شادابی پوست، به نوبه خود مانع رشد ارگانیزم های بی هوازی در منافذ پوست خواهد شد.

وضو و تسکین اعصاب و روان

از دیگر فوایدی که می توان برای وضو بر شمرد، نقش آرامش بخشی آن است، چرا که تماس آب با پوست بدن اثر خاصى در تعادل اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک دارد، به خصوص اگر این عمل با آب سرد صورت پذیرد، بنابراین می بینیم رسول خدا (ص) توصیه نموده اند به هنگام خشم انسان با آب سرد وضو بگیرد.

فواید معنوی وضو

علاوه بر فواید بهداشتی وضو از سوی ائمه معصومین (ع) نیز فواید معنوی متعددی برای آن ذکر شده است که در اینجا به نمونه هایی از این موارد اشاره می گردد؛

وضو و سفید رویی در قیامت

پیامبر خدا(ص) در پاسخ به فردی در مورد وصف مؤمنان و کافران در قیامت فرمودند: مؤمنان درخشان و روسفید بر اثر وضو و کافران سیه رویند و آنها را بر کنار صراط آورند.

وضو و درک ثواب شهدا

پیامبر خدا (ص) در ادامه روایت قبلی با تأکید بر دائم الوضوء بودن می فرماید: اگر می توانی همواره با وضو باشی، این عمل را ترک نکن، چرا که ملک الموت آنگاه که روح بنده ای را که با وضو باشد، او را شهید محسوب خواهد نمود.

وضو و بخشش گناهان

از دیگر اسرار وضو بخشش گناهان است، امام باقر (ع) در این خصوص فرموده اند: سه چیز است که جبران نماینده و محو نماینده گناه است: کامل دریافت وضو در هوای بسیار سرد، راه رفتن در شب و روز به سوی جماعت های اسلامی (نماز جماعت و آدینه)، مراقبت بر انجام صحیح نمازها.

وضو و ثواب شب زنده داری

اگر کسی قبل از رفتن به رختخواب وضو بگیرد، مانند کسی می ماند که تمام شب را به عبادت سپری نموده است، پیامبر خدا(ص) فرموده اند: کسی که شب را با وضو بیارامد، گویی که تمام شب را به احیاء و عبادت گذرانده است.

وضو و مانع از تجاوز به حقوق دیگران

فلسفه دیگر وضو این است که رعایت شرایط وضو موجب می گردد تا مسلمان ها از تجاوز به حقوق دیگران پرهیز نمایند، چرا که از شرایط صحت وضو غصبی نبودن آب و همین طور ظرف وضو است، بنابراین برای اینکه مسلمانی بتواند این وظیفه دینی را به طور صحیح ادا کند، ضروری است مراقب اعمال و رفتار خود بوده و از تجاوز به حقوق دیگران پرهیز کند.

دعای هنگام وضو

از مستحبات دیگر وضو، دعا کردن، هنگام وضو دریافت است.

  • وقتی که فرد نگاهش به آب می افتد:

بسم الله و بالله و الحمد للهِ الَّذی جَعَلَ ماءً طَهورا و لَم یَجعَلْه نَجِساً

  • وقتی که قبل از شروع وضو دست خود را می شوید:

اللهم اجْعَلنی مِن التّوابین و اجْعلنی مِن المُتَطَهَّرین

  • وقتی که پیش از وضو و به عنوان یک امر مستحبی، آب در دهان مضمضه می نماید:

اللهم لَقِّنی حجتی یومَ الْقاک وَ اطْلِق لِسانی بِذِکرِک

  • وقتی که پیش از وضو و به عنوان یک امر مستحبی، آب در بینی استنشاق می نماید:

اللهم لا تُحَرَّم عَلَیَّ ریحَ الجَنةِ و اجْعَلنی مِمَّن یَشُمُّ رِیْحَها و رَوحَها و طِیبَها

  • وقتی که صورت را می شوید (شروع وضو):

اللهم بَیِّض وجهی یوم تَسْوََّدُ فیهِ الوُجوه و لا تُسَوِّد وجهی یوم تَبیَضُّ فیه الوُجوه

  • وقتی که دست راست را می شوید:

اللهم اِعطِنی کتابی بِیَمینی و الخُلدَ فی الجِنان بِیَساری و حاسِبنی حساباً یسیرا

  • وقتی که دست چپ را می شوید:

اللهم لا تُعطِنی کِتابی بِشمالی و لا مِن وَراءِ ظَهری و لا تَجعَلْها مَغلوله الی عُنُقی و أعوذُ بِکَ مِن مُقَطّعات النّیران

  • در مسح سر:

اللهم غَشِّنی برحمتک و برکاتک و عفوک

  • در مسح پا:

اللهم ثَبِّتنی عَلی الصّراطِ یَومَ تَزِّلُ فیهِ الأقدامُ وَ اجْعَل سَعیی فی ما یُرضیکَ عَنّی یا ذا الجلال و الاکرام

منبع: setare.com

به "فواید وضو و آثار آن بر سلامت و روان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فواید وضو و آثار آن بر سلامت و روان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید